czerwone naczynie wzbiorcze
Pearl - 16-02-2004 19:01
po renowacji kotłowni zostało mi czerwone naczynie wzb. natomiast wciąż potrzebuję niebieskiego, przynajmniej tak twierdzi hydraulik, by zastosować je jako zabezpieczenie przy zasileniu zasobnika zimną wodą. Podobno czerwony wykorzystany w ten sposób szybciej się zniszczy. Czy to prawda?
Pozdrawiam
Pearl
ArtMedia - 17-02-2004 12:37
Witam.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale próbując się jej doszukać to jedyne co przychodzi na myśl, to możliwość, że przepona w czerwonym naczyniu w kontakcie z zimną wodą jest bardziej krucha? Jednak to bardzo wątpliwe, bo latem w c.o. też jest zimna woda.
Sebastian
inwestor - 17-02-2004 12:46
Pearl
Napewno na tym naczyniu jest nazwa producenta. Zadzwoń do niego i się dowiesz. Jeśli nie ma adresu to znajdź plskiego producenta naczyń przykładowo www.reflex.pl i spytaj się jak ta sprawa wygląda w jego wyrobach.
Pozdrawiam
Marek K - 17-02-2004 12:47
Czerwone naczynie jest zaprojektowane do pracy w zakresie 0,5-2 atm., a niebieskie 3,5-10 atm.. I to jest różnica zasadnicza.
Marek.
ArtMedia - 17-02-2004 12:53
A ja mam dwa, czerwone i niebieskie o identycznych rozmiarach jedno polskie drugie niemieckie i oba fabrycznie są na 3bar. Można mieć dylemat?
Tak BTW: Czerwone mam na zbyciu, bo zostało niepotrzebnie kupione. 25l. tanio oddam.
Sebastian
januszek - 17-02-2004 13:37
sczegół tkwi w materiale przepony
czerwoy służy do co i wymagania co do gumy są mniejsze
natomiast niebieski jest do wody pitnej i tu guma musi byc dopuszczona do kontaktu z żywnością (musi posiadać atesty)
ciśnienia ??
trwałości??
zależy tylko od warunków pracy i producenta.