płyta gazowa czy elektryczna ?
KARO1 - 14-03-2006 13:30
Stoję przed wyborem zakupu płuty. Proszę doradzcie, którą wybrać gazową czy elektryczną?
bladyy78 - 14-03-2006 13:34
Proponuje gazowo-elektryczna.
KARO1 - 14-03-2006 13:40
ooo i to dobre rozwiązanie :lol:
ale nie albo albo
marjucha - 14-03-2006 13:45
Bardziej podobaja mi się płyty glassceramiczne, ale sobie kupię płytę gazową, którą uwazam za bardziej funkcjonalną, a zdarza mi się gotować w różnych kuchniach. :D
Heniek - 14-03-2006 13:53
Witam
Gdzieś już była taka dyskusja.
Ja (a w zasadzie żona) mam elektryczną. Zalety: dokładna regulacja temperatury, brak specyficznego zapachu gazu, brak nalotu na pochłaniaczu i wokół (ogólnie czyściej)
Wady: kłopot jak wyłączą prąd. Ale to się dzieje sporadycznie i na taką okazję w kotłowni mam starą kuchenkę na butlę.
Pozdrawiam, Heniek
marcin_u - 14-03-2006 14:11
Witam
Gdzieś już była taka dyskusja.
Ja (a w zasadzie żona) mam elektryczną. Zalety: dokładna regulacja temperatury, brak specyficznego zapachu gazu, brak nalotu na pochłaniaczu i wokół (ogólnie czyściej)
Wady: kłopot jak wyłączą prąd. Ale to się dzieje sporadycznie i na taką okazję w kotłowni mam starą kuchenkę na butlę.
Pozdrawiam, Heniek a jak sie maja koszty uzytkowania kuchenki gazowej(g.ziemny) do elektrycznej?
czy uzytkowanie elektrycznej jest duzo drozsze? i jaka jest trwalosc kuchni elektrycznych?
Heniek - 14-03-2006 14:19
Przykro mi. Na ten temat nie mogę się wypowiedzieć, bo nigdy tego nie przeliczałem. Tam gdzie mieszkam nie ma gazu z "rury". W mieście mieliśmy gaz i powiedzieliśmy sobie z żoną NIGDY WIĘCEJ kuchenki gazowej. Ale to tylko nasze subiektywne podejście.
Pozdrawiam, Heniek
holusio - 14-03-2006 14:22
ani gazowa ani elektryczna ja stawialbym na taka na prad :-?
bladyy78 - 14-03-2006 14:36
holusio a taka na prad to jaka to jest? Ba ja myslalem ze elektryczne sa na prad :wink: .
kropi - 14-03-2006 14:54
Też się zastanawiamy - czy jest sens instalować kuchenkę na gaz z butli (wtedy nie musimy kupować kuchenki bo już mamy taką :D ) czy lepiej zrobić na prąd?
Osobiście nie przepadam za płytami, wolno się nagrzewają, wolno stygną, ciężko ustawić optymalną moc (wbrew pozorom), ale nie wiem jak się sprawuje wersja butelkowa. Ktoś ma i sobie chwali?
wg - 14-03-2006 15:27
Też się zastanawiamy - czy jest sens instalować kuchenkę na gaz z butli (wtedy nie musimy kupować kuchenki bo już mamy taką :D ) czy lepiej zrobić na prąd?
Osobiście nie przepadam za płytami, wolno się nagrzewają, wolno stygną, ciężko ustawić optymalną moc (wbrew pozorom), ale nie wiem jak się sprawuje wersja butelkowa. Ktoś ma i sobie chwali? Mam elektryczną płytę ceramiczną i jak mogę się zgodzić tylko z tym, że wolno stygną.
Nagrzewają się błyskawicznie i optymalną moc można dużo łatwiej i dokładniej ustawić niż w gazowej.
W mieszkaniu mieliśmy gazową i uważam (żona też), że elektryczna jest dużo lepsza.
kropi - 14-03-2006 17:24
No widzisz, ja mam odwrotne odczucia choć też często korzystam (u Rodziców). Zaleta jak dla mnie to łatwość utrzymania w czystości, no i brak butli z gazem w chałupie... Wada (jak dla mnie) to duża bezwładność a co za tym idzie - można się oparzyć!
iga9 - 14-03-2006 17:46
Ja jestem od zat "zapalona" kucharka i osobiscie uwazam do wieszosci przygotowywanych potraw płyta gazowa jest duzo lepsza. Do bardzo niewielu dlugo duszonych na melenkim ogniu bardziej odpowiednia jest ceramiczna. Ja zdecydowanie jestem za gazowa, ale nie skresliłam jeszcze płyt typu domino (jak bedzie mnie stac to sobie dołoże jedna płytke ceramiczna i np. jeden grill).
Wg mnie jak ktos nie ma fioła na punkcie przygotowywania potraw w określonej temperaturze powinien wybrac co mu sie bardziej podoba :)
tomasz1974 - 14-03-2006 20:11
my mamy gazowo elektryczną i jest oki. na gazie gotowanie a na elektryce pieczenie, przy elektryce super nastawianie tempertury i takie tam inne pierdoły. polecam.