ďťż

Płyta indukcyjna a tradycyjna ceramiczna





Madzia i Maciek - 31-03-2008 12:38
Czy ktoś z Was drodzy forumowicze mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami co do płyty indukcyjnej? Jakie są jej wady, a jakie zalety, w porównaniu z tradycyjną ceramiczną?
Widziałem taki wynalazek - dwa przednie pola indukcyjne, dwa tylne tradycyjne. Czy jest sens kupowania takiej płyty, czy lepiej całą indukcyjną?
Dziękuję i pozdrawiam





Anna Broc - 11-04-2008 19:04
Jeżeli chodzi o wygodę to na pewno indukcyjna. mam od miesiąca i jest super. Był watek około miesiąc lub dwa temu,pamiętam bo sama brałam udział w wątkach dot,. zakupu sprzętu agd. . Co do szkodliwego oddziaływania to nie wiem, ale podobnie jak z telefonami komórkowymi czy mikrofalą, nie ma dowodów że szkodzą.



Jurek_Z - 11-04-2008 21:23
Dla nas jedną z największych zalet jest bardzo szybka reakcja na zmniejszanie i zwiększanie temperatury - reaguje nawet szybciej niż kuchenka gazowa.



Analena - 11-04-2008 21:44
Kupowanie płyty w połowie indukcyjnej i w połowie ceramicznej jest bez sensu. Nie wiem kto to wogóle wymyśił:) To oczywiste, że indukcujna jest lepsza, mniej płacisz za prąd, a szybciej gotujesz.
Poza tym, część nieindukcujna po kilku latach będzie nosiła wyraźne ślady zużycia, natomiast indukcyjna będzie w stanie idealnym.
s.





DOMINIK97 - 12-04-2008 05:47
NIE KUPUJ TEGO BADZIEWA połowa ceramika połowa indukcjia ja mam 3 miesiące i tylko indukcyjna polecam super



jacekp71 - 12-04-2008 18:58
mamy cala indukcyjna,
nie powiem, ze polaczenie indu.-ceram. jest zupelnym nieporozumieniem, ale to na pewno dosyc pokrętne polaczenie ....



K74 - 15-04-2008 23:21
Od kilku miesięcy używamy płyty indukcyjnej Boscha. Nie zamieniłabym jej na nic innego :D . Jej główną zaletą (dla mnie) jest to, że jak coś wykipi, to się nie przypala - wystarczy przetrzeć wilgotną ścierką :D . Drastycznego skrócenia czasu gotowania, w porównaniu z kuchenką gazową, nie zauważyłam niestety :( .



el-ka - 16-04-2008 01:25
Szkoda, że raczej nie mogę mieć indukcyjnej. :cry:
Moje garnki Zeptera sprzed 9-10 lat raczej się nie nadają - magnes się do nich nie przyciąga.
A szkoda mi je wywalić, bo były drogie i są (jak to Zeptery) w idealnym stanie.



laparia - 16-04-2008 07:38
Jakiej firmy polecacie płyty indukcyjne. Czy cena ma tutaj jakieś znaczenie. Rozpiętość cenowa jest ogromna od 1500 wzwyż. Czy te droższe modele to tylko większa ilość fukcji którą na dobrą sprawę się nie wykorzystuje.

pozdrawiam



Sasha - 16-04-2008 07:56
TEKA jest chwalona...



d5620s - 16-04-2008 17:33
mam taką : 2 indu i 2 ceramiczne-tata będzie miał rozrusznik serca i nie powinien korzystać z indukcji. Na codzien uzywam oczywiscie pol indukcyjnych - dwa mi wystarczają. Z czterech korzystam tylko od swięta bo wiele potraw robie w piekarniku. warto dodac, ze taka kombinowana jest duzo tansza niz cala indukcyjna-ale to nie było dla nas akurat istotne



Madziulka84 - 16-04-2008 18:00
my kupilismy mastercooka 2 pola indukcyjne 2 ceramiczne, w piatek montuja nam kuchnie wiec zobaczymy co sie sprawdzi



asiulka - 16-04-2008 18:36

mam taką : 2 indu i 2 ceramiczne-tata będzie miał rozrusznik serca i nie powinien korzystać z indukcji. Na codzien uzywam oczywiscie pol indukcyjnych - dwa mi wystarczają. Z czterech korzystam tylko od swięta bo wiele potraw robie w piekarniku. warto dodac, ze taka kombinowana jest duzo tansza niz cala indukcyjna-ale to nie było dla nas akurat istotne możesz napisać jaką konkretnie masz płytę?



d5620s - 16-04-2008 19:58

mam taką : 2 indu i 2 ceramiczne-tata będzie miał rozrusznik serca i nie powinien korzystać z indukcji. Na codzien uzywam oczywiscie pol indukcyjnych - dwa mi wystarczają. Z czterech korzystam tylko od swięta bo wiele potraw robie w piekarniku. warto dodac, ze taka kombinowana jest duzo tansza niz cala indukcyjna-ale to nie było dla nas akurat istotne możesz napisać jaką konkretnie masz płytę? mastercooka:) jest dosc popularna na tym forum, zresztą jak szukałam ti tylko ta wpadła mi w łapy



kaśka maciej - 16-04-2008 20:04
to ja jeszcze poproszę o odpowiedź na takie pytanie:
co jest tańsze w eksploatacji: gaz czy indukcja?? :roll:
gaz niby tańszy od prądu, no ale.... :roll: ?
Ma ktoś takie porównanie??



retrofood - 16-04-2008 20:58
gaz jest oczywiście tańszy, ale...
1. nie wiadomo do kiedy;
2. jeśli liczyć z kosztami przyłaczenia to wychodzi różnie, czasem mało ciekawie
3. i znów wszystko zalezy od intensywności uzytkowania rozłożonej w dodatku na co najmniej parę lat.

Podsumowanie: to nie tak prosto wyliczyć...



K74 - 16-04-2008 22:07

co jest tańsze w eksploatacji: gaz czy indukcja?? :roll:
gaz niby tańszy od prądu, no ale.... :roll: ?
Ma ktoś takie porównanie??
Zdecydowanie gaz :( . Gotujemy tyle samo, co w starym mieszkaniu. Tam kuchenka gazowa i rachunki za gaz na poziomie 10 zł/miesiąc. Tutaj płyta indukcyjna i rachunki za prąd duużo wyższe. Ale gaz ma sporo innych wad. Dla mnie w kuchni najgorszy był ten tłusty osad na szafkach. Teraz tego nie ma.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ewagotuje.htw.pl